Fisk, fiskearter og anbefalet indtag af fisk

Fisk smager godt og vi skal spise fisk for at få en lang række af essentielle fiskeolier, som vores krop ikke selv kan syntetisere. Herunder giver vi en introduktion til fisken.

Hvor mange fiskearter findes der i Danmark?

I Danmark har vi nogle af de bedste spisefisk i verdenen også selvom udvalget i danske supermarkeder måske ikke virker overvældende, men vidste du at der findes mere end 220 arter af saltvandsfisk og 38 arter af ferskvandsfisk. De 220 saltvandsfisk, der gyder knap halvdelen af dem i Dansk farvand (Naturstyrelsen).

Ferskvandsfisk er eks. Gedde og Sandart. Saltvandsfisk er eks. Kuller, Kulmule og Rødspætte. Eksempler på bundfisk er Fladfisk og Torsk og Pelagiske fisk er eks. Makrel, sild, laks og tun.

Er der kulhydrat i fisk?

Rent kemisk er der intet eller meget lidt kulhydrat i hhv. fisk og bløddyr samt skaldyr. Eksempelvis indeholder Rødspætter, Laks, Torsk, Hellefisk, Kulmule, Havkat og Rejer 0 % kulhydrat, mens Tigerrejer og krebsehaler indeholder 1 til 2 % kulhydrat og muslinger ryger op på knap 3 % kulhydrat. Så indholdet af næringsindholdet fra kulhydrat er marginalt i fisk og lige præcis det faktum gør at fisk i sig selv ikke brunfarver så kraftigt, når de tilberedes på stegepanden. Brunfarvning forårsages af enten reaktioner mellem aminosyrer og reducerende sukkerarter i reaktioner som benævnes som Maillard og/eller karamelisering, som forårsages af reaktioner med rent sukker, som når der produceres karamel til juleguf derhjemme.

Så meget fedt er der i fisk

Vilde Magre fisk indeholder 0 til 2 g fedt pr. 100 g fisk. Eksempler på vilde ”magre” fisk er Torsk, Rødspætte, Skrubbe, Kuller, Rødtunge og Sej.

Halvfede fisk indeholder 2 til 8 g fedt pr. 100 g fisk. Eksempler på halvfede fisk er Hornfisk, Ørred, Helleflynder og Pighvar.

Fede fisk indeholder 8 til 35 g fedt pr. 100 g fisk. Eksempler på fede fisk er Sild, Makrel, Laks og Ål.

Hvor meget fisk skal man spise om ugen?

Fisk kan indtages på et væld af måder, både som fiskefrikadeller, fiskefilet, fiskepinde, rå fisk, makrel i tomat, tun i olie, tun i vand o.lign. Du skal dog huske på, at det hele bidrager til, at du når op på det anbefalede indtag af fisk pr. uge på 350 gram fisk (2gangeomugen) ud af de 350 gram fisk om ugen skal de ca. 200 være fede fisk.

Hvor meget fisk må gravide spise?

Gravide og ammende skal også spise 350 gram fisk om ugen, men gravide rådes til at spise mindre mængder af A-vitamin, da for store mængder kan give misdannelser hos fosteret (Altomkost).

Gravide, ammende, børn mellem 3 til 14 år samt kvinder, der overvejer at blive gravide anbefales ikke at spise store rovfisk som tun, helleflynder, rokke, sværdfisk, gedde, aborre, sandart, sildehaj og oliefisk, da indholdet af kviksølv er over den anbefalede dosis, hvor undersøgelser peger på at kviksølv kan skade hjernens udvikling hvis gravide og fostre får for meget kviksølv.

Fisk indeholder et væld af essentielle og lækre fiskeolier som eks. Eicosapentanoic Acid (EPA) og Docosahexanoic Acid (DHA), som vores krop ikke selv kan danne og derfor er det vigtigt at man indtager den anbefalede mængde af fisk.

Kilder

2gangeomugen. Dansk fisk er sund fisk. Link: http://www.2gangeomugen.dk/index.php?id=202

Altomkost. Råd om fisk. Link: http://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/personer-med-saerlige-behov/gravide/raad-om-fisk/

Naturstyrelsen. Fisk. Link: http://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/artsleksikon/dyr/fisk/

Skriv et svar

Navn *
E-mail *
Websted