God kvalitet af frugter og grøntsager

Kvalitet af grøntsager og frugter

Kvaliteten af hhv. frugter og grøntsager er betinget af, hvilken tilstand dine frugter og dine grøntsager er indkøbt eller høstet i. Er produktet brunfarvet og oxideret, så er sundhedsværdien reduceret. Et konkret eksempel på dette, kan nævnes æbler, som let brunfarves, når de skæres over til en salat. I denne proces, hvor æblet brunfarves, der frigives et enzym ved navn polyphenoloxidase (PPO) fra cellekernen og dette enzym katalyserer at en antioxidant, som eks. vitamin E reagerer med amonisyrer og danner brunfarvede forbindelser. Konklusionen er klar, når æbler eller andre frugter og grøntsager brunfarves, så tabes, der antioxidanter og aminosyrer, og derved får frugterne og grøntsagerne en lidt ringere sundhedsmæssig værdi.

Skal du tilberede frugt og grønt, der brunfarves let, så anbefaler vi, at du syrner produkterne med citron eller øvrige typer af naturlige typer syre, som eksempelvis saft fra en appelsin o.lign.

.

Opbevaring af frugt og grønt

Holdbarheden af dine frugter og grøntsager kan forlænges naturligt, hvis du opbevarer dine frugter og grøntsager optimalt. Nogle frugter og grøntsager producerer ethylen i høj grad, og nogle frugter og grøntsager som eks. avocado er meget følsomme overfor ethylen, hvilket giver udfordringer ved samlagring af frugt og grønt i frugtskåle og grøntsagskurve.

Ethylen er et naturligt modningshormon, der stimulerer modning af frugt og grønt. Et klassisk eksempel som du sikkert kender fra frugtskålen er, at du øge modningshastigheden af dine umodne avocadoer ved at placere avocado sammen med bananer i din frugtskål.

.

Pas på køleskabet

Det er ikke alle grøntsager eller frugter, der bør opbevares i køleskabet. Viste du, at dine tomater koldmodner inde i køleskabet, og de mister nemt flavour og velsmag inde i dit køleskab? Men fortvivl ikke, et forskninsstudie har påvist, at dine tomater kan genvinde en stor del af de tabte aromastoffer ved, at du blot tager dine tomater ud af køleskabet 24 timer før du skal bruge dem, og så lader du dine tomater ligge og genvinde sine aromaer i knap 24 timer ved 20 grader celsius. Bum – så har de genvundet en del af den tabte aroma og flavour. Bon appetit.

Skriv et svar

Navn *
E-mail *
Websted